Annons

Ny behandling mot ofrivilliga rörelser

En lösning för att slippa de ofrivilliga rörelserna till följd av behandling med levodopa kan vara på väg.

10 feb 2015, kl 12:08
0

En princip för att minska biverkan av levodopa visar effekt.

Det är forskare vid Karolinska Institutet och Lunds universitet som tycks ha funnit en lösning på den här vanliga biverkningen av behandling med levodopa för patienter med Parkinsons sjukdom.

Preparatet som forskarna testat heter eltoprazine och är en så kallad serotoninreceptor-agonist som stimulerar vissa serotoninreceptorer i hjärnan och därmed tycks förhindra att L-dopa orsakar de ofrivilliga överrörelserna.

Tidigare försök på djur har gett lovande resultat och forskarna har nu gått vidare för att undersöka om principen också fungerar på människa.

I studien har 22 forskningsintresserade patienter med Parkinsons sjukdom med biverkningen ingått.

Förutom behandling med L-dopa fick patienterna i en randomiserad studie behandling med eltoprazine eller placebo.
Resultatet blev en signifikant reducering av de överrörelsen, mätt med två olika skattningsskalor, både hos de patienter som fick 5mg och 7.5 mg eltoprazine. Forskarna såg inte någon negativ inverkan på levodopans symtomlindrande effekter.
Planerna är nu att göra en större studie med behandling av levodopa-orsakade överrörelser.

Eltoprazine har funnits sedan 90-talet men har inte registrerats som läkemedel. Nyligen köptes dock rättigheterna till substansen av det amerikanska biotechföretaget Amarantus BioScience Holdings.>

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng