Gilead anklagas för missbruk

Läkare i världen har vänt sig till europeiska patentverket för att få Gileads patent på hepatit C-läkemedlet Sovaldi upphävt.

11 feb 2015, kl 10:50
0

Annons

Idag finns effektiva, men dyra behandlingar mot hepatit C

Det är första gången i Europa som en medicinsk organisation använder sig av den här möjligheten för att ifrågasätta ett patent.

Skälet till prövningen är att organisationen Läkare i världen, MdM, anser att det amerikanska företaget Gilead missbrukar sitt patent på Sovaldi, sofosbuvir och tar orimligt mycket betalt för läkemedlet.

Organisationen menar att framgången med den nya molekylen är ett resultat av mycket arbete bland offentliga och privata forskare och att den, även om behandlingen är mycket framgångsrik, inte är tillräckligt nyskapande för att motivera ett patent. En inställnings som MdM delar med den indiska regeringen.

Läkare i världen hävdar att Gilead missbrukar sitt patent genom att införa priser som är ohållbara också för sjukvårdssystemen i Europa.

Gilead som ännu inte kommenterat har tidigare hävdat att det höga priset är motiverat då behandlingen i princip botar hepatit C samtidigt som biverkningarna är färre än tidigare behandlingar.
Under det första halvåret ska Sovaldi ha sålt för 5,8 miljarder dollar, vilket gör den till det mest framgångsrika läkemedlet hittills. I Sverige kostar en 12 veckors behandling med sofosbuvir cirka 300 000 kronor, enligt det av TLV fastställda listpriset. 
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng