Ny behandling mot dödlig hudcancer på gång

Amerikanska forskare har hittat en ny substans som sätter ett protein som ofta finns i tumörer vid hudcancer ur funktion. Den är väldigt effektiv mot malignt melanom i kombination med cytostatika. Forskarna presenterade sina fynd på Society of Surgical Oncology årsmöte, resultaten kommer snart att publiceras i tidskriften Cancer.

9 mar 2009, kl 12:07
0

Det nya ämnet som heter ADH-1 har tidigare visat sig kunna bekämpa malignt melanom i prekliniska studier. ADH-1 binder till ett protein som ofta uttrycks på tumörcellernas yta. Nu har substansen testats för första gången på patienter med extremitetsmelanom i en fas I klinisk prövning.

Individer som får extremitetsmelanom drabbas ofta av återfall i cancer och det är vanligt att cancern sprider sig. Kirurgin räcker oftast inte som behandling. Forskarna bakom studien behandlade 16 patienter med extremitetsmelanom med ADH-1 och därefter fick patienterna traditionell behandling med cytostatika. Hälften av patienterna blev av med sina tumörer helt och hållet och behandlingen gav inte heller några biverkningar. Kombination av ADH-1 och cytostatika är mer effektiv än den traditionella behandlingen med enbart cytostatika, enligt forskarna.

Substansen ADH-1 har utvecklats av läkemedelsföretaget Adherex Technologies som finansierade den kliniska prövningen. Studien utfördes i samarbete med United States Department of Veterans Affairs, Duke Institute for Genome Sciences&Policy och Duke Comprehensive Cancer Center.

Nu planeras en fas II klinisk prövning där 46 patienter med långt framskridet extremitetsmelanom kommer att få testa den nya behandlingen. Forskarna hoppas att snart kunna presentera nya resultat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng