Automat ska sköta läkemedelslager

Genom att samla hela sjukhusets läkemedelslager på ett ställe ska
sjukhuset i Varberg spara både tid och pengar. När automaten startat
upp i påsk blir sjukhuset först i Sverige med ett sådant helhetsgrepp
på lagerhållningen av läkemedel som också ska underlätta för framtida
leverantörer.

9 mar 2009, kl 11:59
3

Den tekniska lösningen går under namnet Medimaten och förhoppningen är att den ska leda till en bättre och säkrare läkemedelsanvändning på sjukhuset. Genom att alla läkemedel samlas i ett lager i automaten slipper sjuksköterskorna leta efter de preparat de behöver på olika avdelningar.

Patrik Olsson är sjukhusapotekare i Varberg och ledamot i läkemedelskommittén i Halland. Han är en av dem som arbetat med att utveckla Medimaten.
– Det unika med projektet är att vi tar ett helhetsgrepp på hela sjukhuset för att skapa en säkrare och mer ekonomisk hantering och distribution av läkemedel, säger han.

Alla avdelningar kommer i framtiden att ha ett grundsortiment på ett hundratal av de vanligaste läkemedlen. Sedan kommer specialistavdelningar kunna göra ett tillägg utöver dessa. Därutöver finns samtliga preparat i automaten som är tillgänglig dygnet runt. När behörig personal behöver ett annat läkemedel lägger de in en beställning via ett datasystem kopplat till Medimaten.
– På det här sättet slipper personalen chansartat ringa runt till andra avdelningar när de behöver ett mer ovanligt läkemedel. Vi kommer inte heller att binda upp lika mycket kapital i form av överblivna förpackningar som tar plats på avdelningarnas lagerhyllor, säger Patrik Olsson.

För att komma åt den omkring åtta meter breda automaten ska personalen igenom ett rigoröst säkerhetssystem. Där det förutom personliga id- och behörighetskort görs en kontroll av fingeravtryck. Allt för att inga obehöriga ska förse sig med Medimatens innehåll. I anslutning till automaten finns ett överfallslarm så att det ska kännas tryggt att gå dit även nattetid.

Läkemedelsförpackningar som inte är tomma kan också lämnas i ett särskilt fack som efter bedömning av farmacevt kan stoppas tillbaka i automaten. På så sätt ska kassationen av fungerande läkemedel minska.
– En annan viktig fördel är att sjukhusets läkemedelsbeställningar kan gå till en adress. Det underlättar när vi i framtiden ska göra avtal med leverantörer på den nya apoteksmarknaden, säger Patrik Olsson.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Detta verkar ju helt fantastiskt.

  Det tar så mycket tid att tex på en fredagkväll och helger ringa runt och leta efter läkemedel som behövs.

  Man är lite personal då och det är tidskrävande detta.
  Låter som en väldigt bra iden!

 2. Detta är ju inget nytt.. däremot är det himla trögt att implemtera detta system på andra sjukhus. Se annars hur det funkar i Borås o Oskarshamn..

 3. För att möta framtidens behov av en säkrare och mer kostnadseffektiv läkemedelshantering behöver en grundlig förändring av läkemedelshanteringen ske. I dagsläget tar det mycket tid för vårdpersonalen till att plocka fram läkemedel i enlighet med läkarens ordination. Det är inte ovanligt att sjuksköterskan blir störd i sitt arbete i läkemedelsrummet vilket medför risker att göra fel.
  Optimalt anpassade läkemedelsförråd med de läkemedel som används på avdelningen, och i rätt mängd och hållbarhet för behovet samt preparat efter läkemedelskommitténs rekommendationer är därför ett sätt att öka effektiviteten och säkerheten.
  Genom att använda läkemedelsautomater i de gemensamma läkemedelsförråden på ett sjukhus ökar säkerheten och åtkomsten samtidigt som en automatisk beställning genereras när någon produkt börjar ta slut. Kombinationen läkemedelsservice och läkemedelsautomater är en mycket attraktiv lösning som Apoteket Farmaci tillhandahåller.
  Det finns mycket att vinna på att installera läkemedelsautomater. Förråden blir tillgängliga dygnet runt och obehörigas åtkomst till läkemedel försvåras. Varje uttag registreras vilket leder till ökad spårbarhet och säkrare kontroll. På så sätt minskar även kassationen samtidigt som den verkliga förbrukningen enkelt kan följas. Läkemedelshantering blir smartare och säkrare.

  Detta har varit vår gemensamma utgångspunkt i Apoteket Farmacis samarbete med landstinget i Halland, och på Varbergs Sjukhus.

  Farmaceutisk kompetens
  Apoteket Farmaci erbjuder en tjänst – Läkemedelsservice. I tjänsten ingår att en farmaceut har regelbunden kontakt med sin avdelning. Genom närheten till en läkemedelsspecialist får vårdens medarbetare större insyn i, och kunskap om läkemedel och läkemedelshantering.

  Avdelningsfarmaceuten ger råd om rutiner kring läkemedelshantering på avdelningen genom att personen är insatt i enhetens arbete och sortiment. Farmaceuten spelar även en aktiv roll när det gäller att hålla berörda på avdelningen informerade om förändringar i läkemedelssortimentet.

  Sammanfattningsvis innebär kombinationen läkemedelsautomat och försörjning med Apoteket Farmaci en rad fördelar för vården:
  ? Minskade kostnader genom minskad sortimentsbredd
  ? Ökad följsamhet till rekommendationslista
  ? Ökad användning av kostnadseffektiva läkemedel
  ? Hög tillgänglighet till rätt sortiment dygnet runt
  ? Ökad kostnadskontroll
  ? Ökad patientsäkerhet och kvalitet
  ? Tidsbesparing för sjuksköterskor
  ? Minskad kassation

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng