Nu går starskottet för försäljningen

Tre stora kedjor, sex mindre och några hundra enmansföretag, så ser det nya apotekslandskapet enligt Omstruktureringsbolagets plan.

5 maj 2009, kl 13:38
0

Annons

Nu startar försäljningen av de portföljer med apotek som Omstruktureringsbolaget (OAB) konstruerat.
? Nu är den här dagen vi längtat efter, sade Eva-Britt Gustafsson när hon på en presskonferens presenterade klusterindelningen.

Hur själva
försäljningen går till, om det finns ett lägsta pris för de olika klustren är dock en affärshemlighet.
? Men vi räknar med att försäljningen ska bli klar under hösten, sade Eva-Britt Gustafsson.

Så som portföljerna nu ser ut, får Apoteket AB två stora konkurrenter. Två av portföljerna innehåller 170 respektive 200 apotek vardera. Sex kluster innehåller mellan 10-20 apotek var och är tänkta för aktörer som är intresserade av en nischad verksamhet, eftersom man enligt Eva-Britt Gustafsson vet att det finns ett stort intresse av att öppna apotek som vänder sig till speciella kunder.

Det kommer
inte att vara möjligt för en stor kedja att köpa båda de stora klustren, däremot är det oklart om det verkligen kommer att bli sex mindre kluster eller om en aktör kan köpa flera av dessa mindre.
De 150 apotek som avsätts till småföretagarportföljen kommer enligt Eva-Britt Gustafsson att bli betydligt större. Hon räknar med att det inom tre år kommer att ingå närmare 300 apotek i småföretagsbolaget, genom nyetableringar.
? Det är nu en omfattande transaktionsprocess som sätts igång.

Läs mer om hur klustren ser ut här.