315 apotek kvar i Apotekets ägo

315 apotek kvar i Apotekets ägo

Totalt ska 466 apotek säljas uppdelade i åtta kluster.
Apoteket AB får behålla 315 öppenvårdsapotek och Apoteket shop. Ett
nytt statligt bolag ska ta över 150 apotek som ska drivas av
småföretagare.

5 maj 2009, kl 12:20
0

Annons

Totalt kommer Apoteket AB att få behålla 315 av sina öppenvårdsapotek och shoppar. Detta ger dem en marknadsandel på omkring 34 procent i utgångsläget. 466 apotek, uppdelade i åtta kluster kommer att säljas till nya aktörer.  Dessutom kommer 150 apotek att föras över till ett statligt bolag för att drivas av småföretagare, en siffra som är lägre än väntat.

De åtta klustren, eller grupperna, är av olika storlek och innehåller mellan 10  och 200 apotek som kommer säljas till stora och medelstora företagare. Enligt den lista som finns publicerad på Omstruktureringsbolagets hemsida består för nävarande Grupp 1 och 2 av 181 respektive 165 rikstäckande apotek. Grupp 3 består av 21 apotek i Stockholmsområdet och grupp 4 av 20 apotek i Göteborgsområdet. I Skåne säljs 21 apotek tillsammans i vad som kallas grupp 5. I grupp 4 och 7 ingår 12 expeditionsapotek vardera i anslutning till sjukhus i  Mellansverige och Skåne. Grupp 8 består av 10 apotek utspridda över hela landet.

Enligt Eva-Britt Gustavsson vd på omstruktureringsbolaget som håller i försäljningen, finns både utländska och svenska intressenter. Dessa består av företag inom apoteksbranschen, riskkapitalbolag och andra aktörer.

En förteckning över samtliga apotek som ska säljas finns på OAB:s hemsida www.omstruktureringsbolaget.se. Enligt bolaget kan vissa justeringar av listan komma att göras framöver.