Facket upprörda över fördelningen

För snål satsning på småföretagare och en alltför dominerande ställning till Apoteket AB. Det är Farmacevtförbundets reaktion på OAB.s presentation av de kluster av apotek som ska säljas.

5 maj 2009, kl 14:45
0

Annons

Att bara 150 apotek ska föras över till ett statligt bolag för att sedan drivas av småföretagare är dåligt och en alldeles för låg siffra. Det tycker Lennart Axelsson, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund och vd för Farmacevtföretagarna.
–  Det är en stor besvikelse att OAB inte utnyttjade riksdagens mandat att låta 200 apotek ingå i gruppen med småföretagare. Vi har träffat 300 intresserade i bara 9 orter runt om i Sverige så 150 är för få, säger han.

Liksom flera intresserade hade Lennart Axelsson vid lunchtid på tisdagen inte tagit del av listan över hur de olika klustren är uppbyggda eftersom OAB:s hemsida havererade strax efter att listan offentliggjordes.
– Det är ju det första man vill kritisera att den inte går att komma åt. Men av det jag har sett reagerar jag på att Apoteket kommer att få en så fortsatt stor dominans på marknaden. Det känns besynnerligt att de ska fortsätta ha en så stark ställning. De planerar dessutom att utöka sin verksamhet dominansen kommer att leda till en osäkerhet från andra nya aktörer. Det blir ingen bra konkurrenssituation, säger Lennart Axelsson.
 
Farmacevtföretagarnas plan att förvärva ett antal av apotek kvarstår och Lennart Axelsson säger att planerna blivit stärkta efter att försäljningslistan blivit klar.
– Med Apoteket AB som en kvarstående stor aktör behövs alternativ i form av småföretagande.