Annons

Novartispreparat hjälpte inte högriskpatienter

Diabetesläkemedlet Starlix och blodtryckssänkande Diovan tycks inte
kunna förebygga hjärt-kärlsjukdom eller död bland högriskpatienter. Det
visar två studier som publicerats i New England Journal of Medicine.

15 mar 2010, kl 12:35
0

I studien ingick 9306 patienter med nedsatt insulintolerans och med antingen bekräftad hjärt-kärlsjukdom eller risk för sådan. Patienterna i den dubbelblinda randomiserade studien fick antingen upp till 160 mg av blodtryckssänkande Diovan (valsartan) dagligen eller placebo, eller upp till 60 mg tre gånger dagligen av Starlix (nateglinid) dagligen eller placebo. Samtliga patienterna fick även göra förändringar i livsstilen som kostomläggningar och motion. Behandlingarna pågick i fem år.

Syftet med studien var att undersöka om de båda Novartispreparaten kunde fördröja progression av diabetes eller reducera antalet hjärt-kärlhändelser bland studiedeltagarna. Resultaten, som presenterades vid kardiologkonferensen American College of Cardiology samtidigt som de publicerades i New England Journal of Medicine, visar inte på någon större effekt för något av preparaten.  

Bland de patienter som tog valsartan syntes ingen minskning av risken att drabbas av hjärt-kärlhändelser. Det verkade däremot som behandling med angiotensin II-receptorblockeraren valsartan gav en 14 procentig riskreduktion för att utveckla diabetes. Resultaten visar inte heller att behandling med nateglinid minskar risken att drabbas av att utveckla diabetes eller drabbas av hjärt-kärlhändelser bland studiedeltagarna.

Robert Califf, en av forskarna bakom den Novartisfinansierade studien, säger till Reuters att han är förvånad över att läkemedelsbehandlingen inte gav en större riskreduktion. En av anledningarna kan enligt honom vara att livsstilsförändringarna som även placebodeltagarna gjorde, ledde till att riskminskningen blev så stor hos alla deltagare att ingen skillnad kunde ses. En annan förklaring kan vara att flera av studiedeltagarna tog andra läkemedel som statiner samtidigt. Dessa kan ha bidragit till att sänka risken även i placebogrupperna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng