Annons

Samma molekyl men olika effekt

En substans som bromsar bakteriers infektionsförmåga har motsatt effekt på ett protein som är inblandat i Parkinsons sjukdom. Det visar en ny studie publicerad i Journal of the American Chemical Society.

17 feb 2012, kl 16:50
0

Annons

Forskare vid Umeå universitet har tidigare utvecklat en molekyl, FN075, som blockerar bakteriers hårliknande utskott. Utskotten används för att orsaka infektion och blockeringen gör att bakteriens infektionsförmåga bromsas. Molekylen används ännu inte i något läkemedel, men skulle kunna ha betydelse vid utveckling av nya antibiotika i framtiden.

De hårliknande utskotten är uppbyggda på samma sätt som amyloida proteiner som ses vid Parkinsons sjukdom.

? Vi testade därför om FN075 också kunde bromsa bildandet av amyloider hos ett protein som är inblandat i Parkinsons sjukdom. Men istället visade det sig att molekylen påskyndade bildandet av amyloida strukturer, säger Pernilla Wittung-Stafshede, professor i biologisk kemi och samordnare av projektet, i ett pressmeddelande.

Enligt Pernilla Wittung-Stafshede går det ännu inte att säga om effekten är positiv eller negativ rent medicinskt. Däremot kan forskarna med hjälp av de nya resultaten gå vidare och försöka utveckla små molekyler som kan påverka amyloidbildning.