Annons

Mässling sprids i Järna

Nu har sju personer i Järna blivit sjuka i mässling. Och Stockholms läns landsting tror att fler fall är att vänta.

17 feb 2012, kl 13:10
1

Järna utanför Stockholm är ett centrum för antroposofin i Sverige och på orten finns en högre andel ovaccinerade än rikssnittet. Totalt har nu sju fall av mässling bekräftats, skriver Länstidningen Södertälje.
– Inkubationstiden är tio dagar och vi förväntar oss fler fall eftersom det handlar om en miljö med många ovaccinerade, säger Helena Hervius Askling, biträdande smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting, till tidningen.

Landstinget har nu gått ut med information till föräldrarna via skolorna och erbjudit gratis vaccin. Enligt Helena Hervius Asklund har landstinget erbjudit skolorna stöd, men de har sagt att de klarar sig själva.

Under förra året rapporterades flera mässlingutbrott runt om i Europa, bland annat i Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna, Spanien och Frankrike. Även Sverige hade under förra året fler fall av mässling, 26 jämfört med 6 under 2010.

Vaccination mot mässling ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet är vaccinationstäckningen i Sverige runt 96 procent när det gäller polio, stelkramp, difteri, mässling, påssjuka, röda hund och kikhosta.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Dessa barn kommer att få ett mycket bra immunförsvar i framtiden.Ångrar idag att jag vaccinerade våra barn mot dessa barnsjukdomar.När vi försöker vaccinera bort någon sjukdom kommer något annat istället.För att inte tala om alla biverkningar av alla dessa sprutor.