Hormonspiral skyddade bäst mot cancer

En hormonspiral skyddar betydligt bättre mot livmodercancer än tablettbehandling. Det visar en ny norsk studie.

20 feb 2012, kl 12:11
0

För nästan tio år sedan visade norska forskare vid universitet i Tromsø att kvinnor som använde hormonspiral som preventivmetod också fick ett skydd mot livmodercancer.

I en ny studie
har forskarna funnit att också förstadier till livmodercancer försvinner hos kvinnor som använder spiralen.
? Hormonspiralen visade sig helt överlägsen jämfört med tablettbehandling. Alla kvinnor som använde spiralen svarade på behandlingen, säger professor Anne Ørbo till forskning.no.
I studien ingick 170 kvinnor som samtliga hade förstadier till livmodercancer.
En grupp behandlades med hormonspiralen och två grupper med olika doser tablettbehandling.

Hos gruppen som
fick progesteronbehandling med spiral såg man en tillbakagång av förstadierna hos samtliga kvinnor, i gruppen kvinnor med låg dos progesteron i tablettform hos hälften av kvinnorna. Bland de kvinnor som fick den höga dosen avbröt hälften behandlingen på grund av biverkningarna.

Progesteron i tablettform
är en vanlig behandling, men Anne Ørbo anser att många kvinnor som opererats, också yngre, bör kunna behandlas med hormonspiralen istället.
Hon hoppas nu att forskningen ska bidra nya nationella riktlinjer för behandling av kvinnor med förstadier till livmodercancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng