Annons

Novartis först ut med pandemivaccin

Nu börjar företagen som ska tillverka vaccin mot viruset H1N1 sin
produktion på allvar. I torsdags förklarade WHO:s generaldirektör
Margaret Chan att svininfluensan är en pandemi och om tre månader
kommer det att finnas färdiga vaccin.

15 jun 2009, kl 11:31
0

Annons

Novartis var det företag som först meddelade att de nu börjat tillverka vaccin mot influensa orsakat av viruset H1N1, även kallad svininfluensan. Novartis är tillsammans med Glaxosmithkline och Sanofi-Aventis en av de vaccintillverkare som de senaste veckorna meddelat att de står beredda att börja sin produktion.

På fredagen gick Novartis ut med informationen att de fått viruspartiklar från det amerikanska smittskyddsinstitutet, CDC, och att kliniska prövningar beräknas kunna börja under juli månad. För Sveriges räkning är det Glaxosmithkline som enligt avtal med svenska staten ska leverera influensavaccin men sent på fredagen hade ingen tillverkning startat men skulle enligt uppgifter till media göra det inom kort.

Samtidigt meddelar företaget Baxter att de redan i juli kan leverera ett verocellbaserat vaccin, Celvapan. Baxter fick i januari i år ett godkännande av EMEA för ett prototypvaccin. I fredags gick företaget ut med informationen att de fått tillgång till viruspartiklar och därmed kan börja tillverkning i full skala. Vilka länder som Baxter ska leverera vaccin till är inte känt.

Att WHO i torsdags klassade influensa orsakad av H1N1 till nivå 6 betyder inte att viruset blivit mer smittsamt eller farligare utan att den spridits till stora delar av världen. Den stora skillnaden i Sverige blir när influensan börjar spridas mer här. Det är då som stat och landsting måste vara beredd att börja distribuera antivirala läkemedel från de nationella lagren.