Norge upphäver apotekens
monopol på receptfria läkemedel

Den norska regeringen har beslutat upphäva apotekens monopol på försäljningen av receptfria läkemedel. Innan årets slut ska det vara möjligt att köpa sina smärtstillande samtidigt som man till exempel tankar bilen.

19 maj 2003, kl 11:02
0

Att försäljningen av receptfria läkemedel ska bli möjlig utanför apoteken är beslutat.
? Däremot är de exakta bestämmelserna om vilka läkemedel som ska innefattas och hur försäljningsställena ska vara beskaffade inte klart ännu, säger Vegard Pettersen, vid hälsodepartementet.
Men förordningen ska bli klar i sommar och under hösten kan handeln börja ansöka om koncession.

Miniapotek på bensinmacken
I utredningen räknade man med att drygt 1 000 försäljningsställen skulle ansöka om att få sälja läkemedel, men sedan branschföreningen för bensinhandlarna visat intresse att utöka sitt sortiment i butikerna har antalet möjliga försäljningsställen fördubblats.
Apotekare och farmacevter representerar i remissvaren en restriktiv linje, bland annat med hänvisning till säkerheten. Läkemedelsindustrin och konkurrensmyndigheten pekar istället på vikten av att göra läkemedlen så tillgängliga som möjligt.
? På hälsodepartementet har vi nu bland annat att ta ställning till om försäljningen enbart ska få ske över disk eller om varorna också ska kunna exponeras i hyllor och om det ska vara tillåtet med reklam i affären, säger Vegard Pettersen.
I Danmark har man sedan snart två åt tillbaka liberaliserat försäljningen av receptfria mediciner och i EG-domstolen kommer under hösten det svenska monopolet att avhandlas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng