Annons

Nobelpris för viktig kunskap om immunitet

Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman heter årets mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De tre har upptäckt grundläggande principer för hur vårt immunsystem aktiveras.

3 okt 2011, kl 14:06
0

Annons

De tre pristagarnas upptäcker har klargjort hur immunsystemets två försvarslinjer ? medfödd och förvärvad immunitet ? aktiveras. Något som, enligt motiveringen till priset, revolutionerat immunologin.

Bruce Beutler
och Jules Hoffman som delar den ena hälften av årets pris får det för sina upptäckter rörande aktivering av medfödd immunitet. Ralph Steinman får det för sin upptäckt av dendritcellen och dess roll vid förvärvad immunitet. Nobelkommittén fick efter tillkännagivandet information om att Ralph Steinman nyligen avlidit. Vad det får för praktiska konsekvenser utreder nu Nobelkommittén.

Upptäckterna
har haft stor betydelse för kunskapen om sjukdomars uppkomst, och nya möjligheter att utveckla metoder för att behandla och förebygga infektioner, cancer och inflammationssjukdomar, heter det i motiveringen.
Upptäckterna har stimulerat till utveckling av ny profylax och terapi, som till exempel vacciner och när man försöker få immunförsvaret att attackera tumörer.

FÖRBLIR NOBELPRISTAGARE

Nobelstiftelsen beslutade att Ralph Steinman, som avled i cancer samma dag som priset tillkännagavs, förblir Nobelpristagare.

 

Artikeln har ändrats