EMA lanserar databas över experter

I en ny offentlig databas ska de experter som deltar i beslut om till exempel godkännanden av nya läkemedel redovisa eventuella intressekonflikter.

4 okt 2011, kl 11:14
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten öppnar efter mycket kritik nu upp för en bättre insyn i myndighetens arbete. Efter kritik för slutenhet när det till exempel gäller experters samröre med läkemedelsföretag har myndigheten nu lanserat en databas där experternas förhållande med industrin ska redovisas.

Den nya databasen innehåller hittills cirka 5 000 experter och ungefär hälften av dem har nu svarat på frågorna. De återstående kommer uppmanas att göra detsamma.

Av de 190 svenska experterna har 119 nu redovisat sina eventuella uppdrag. Till exempel har bröstcancerforskaren Jonas Bergh redovisat tio konsultuppdrag för läkemedelsföretag.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng