Annons

Industrin ska inte sponsra kvalitetsregister

Läkemedelsindustrin ska inte längre kunna sponsra de nationella kvalitetsregistren. De ska inte heller som i det ursprungliga förslaget vara med och delfinansiera dem.

4 okt 2011, kl 12:43
0

Annons

I utredaren Måns Roséns översyn av de nationella kvalitetsregistren som blev klar förra hösten, föreslog han bland annat att industrin skulle vara med och finansiera registren. Hans förslag var med 50 miljoner per år under fyra-fem år.
Tidigare har
industrin kunnat välja att sponsra vissa av de 90 registren. Enligt förslaget skulle delfinansieringen ske genom ett centralt bidrag.
Men någon sådan industrifinansiering blir det inte, inte heller ska företag kunna sponsra enskilda register. Istället ska industrin få betala för uppgifter ur dessa.

Hur de köpen
ska gå till och vilka regler som ska gälla ska branschen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL ta fram riktlinjer för.
Socialdepartementet och SKL har nu också fattat beslut om ett avtal som fördubblar bidraget till de cirka 90 nationella kvalitetsregistren, under nästa år 260 miljoner kronor och under nästa fyra år 320 miljoner per år.