Pfizer offentliggör finansiering

Läkemedelsföretaget Pfizer kommer att öppet redovisa vilka projekt och
personer inom den amerikanska hälso- och sjukvården som de finansierar.
Alla utbetalningar kommer att presenteras på bolagets hemsida från och
med nästa år.

10 feb 2009, kl 13:18
0

Som ett led i att förbättra förtroendet från allmänheten meddelade läkemedelstillverkaren Pfizer på måndagen, att de öppet ska redovisa sina utbetalningar till anställda inom den amerikanska sjukvården. Från och med början av nästa år ska uppgifter finnas tillgängliga på företagets hemsida om vilka personer och institutioner som får betalt av dem för att bedriva kliniska prövningar, utföra konsultuppdrag och hålla föredrag. Alla summor på 500 dollar per år eller mer kommer att offentliggöras.

Den republikanske Iowa-senatorn Charles Grassley som varit med och lagt fram det så kallade Physician Payments Sunshine Act, som föreslår ett nationellt register över läkemedelsindustrins betalningar till läkare, var mycket positiv till beskedet. I ett öppet mejl skriver han att medborgarna ha rätt att veta vilka ekonomiska relationer som finns och detta är ett steg i rätt riktning.

Både den amerikanska läkemedelsindustrin och sjukvården har fått hård kritik för att i för hög utsträckning ha ekonomiska affärer som inte redovisas. Enligt en artikel i New England Journal of Medicine från 2007 tar nio av tio allmänläkare emot gratisluncher av företag och 28 procent får ersättning för att hålla utbildning och föredrag om specifika läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng