Annons

Alternativmedicin tveksamt mot reumatoid artrit

Många alternativa mediciner mot reumatoid artrit och artros har ingen
eller liten effekt visar en genomgång av 40 olika behandlingar.
Fiskolja och chiligel var ett par av de få preparat som visade sig
hjälpa mot besvären.

10 feb 2009, kl 12:13
0

Annons

Det är den brittiska oberoende organisationen Arthritis campaign som gjort en genomgång av vetenskapliga studier av 40 alternativa preparat mot reumatoid artrit eller artros. Eftersom många av dessa patienter använder någon form av alternativmedicin, omkring 60 procent i Storbritannien, ville de ta reda på hur effektiva de egentligen är.

Forskarna tittade på ätbara behandlingar som tabletter och oljor och på sådana som appliceras på huden. Effekten mättes genom att patienterna fick bedöma sitt välbefinnande och hur mycket smärta de upplevde efter behandling. För behandlingar mor reumatoid artrit visade sig 13 av 21 behandlingar ha ingen eller liten positiv effekt. Bland dessa fanns kollagen, selen, grönläppad mussla, reumalex örtblandning, vitamin A, C och E och linfröolja. Däremot visade sig fiskolja ha god effekt på stelhet och smärta i lederna.

För artros hade alternativbehandlingarna en bättre effekt, där hade 21 av 27 behandlingar en viss positiv effekt. Mest effektiv var capsaingel från chilipeppar som lindrade smärta och ömhet i leder. Glukosamin, en väldigt omdebatterad behandling mot artros, visade sig inte ha någon tydlig effekt i de aktuella studierna.

Forskarna tittade också på hur pass säkra produkterna var. Av de 40 studerade behandlingarna fick tio en mildare varning på grund av biverkningar. Allvarligaste biverkningar fick den kinesiska örten lei gong teng eller thunder god vine som kan leda till håravfall, magproblem och menstruationsrubbningar.

Forskarna från Arthritis campaign påpekar att för vissa patienter fungerar en del av behandlingarna bra och resultaten betyder inte att de vill bannlysa alternativmedicin. Däremot är det viktigt att patienterna informeras om de vetenskapliga studier som finns, menar de.