Annons

Nobelpris för upptäckt av magsårsbakterie

Årets nobelpristagare i fysiologi och medicin, australiensarna Barry Marshall och Robin Warren, belönas för den överraskande upptäckten 1982 att gastrit och magsår orsakas av bakterien Helicobacter pylori.

3 okt 2005, kl 16:33
0

Annons

Robin Warren är patolog och upptäckte bakterien i biopsier från patienter. Han upptäckte även att inflammation alltid förelåg i närheten av de infekterade områdena i magsäcken. Barry Marshall lyckades odla bakteriekulturer från biopsierna.

Tillsammans upptäckte de att organismen, Helicobacter pylori, var närvarande i nästan alla patienter med magsår eller gastrit. De föreslog således att bakterien var involverad i sjukdomens etiologi.

? Det här var en upptäckt av något genuint oväntat, som krävde nytänkande och ett öppet och kreativt forskarsinne, säger Staffan Normark, ledamot i Nobelkommittén för fysiologi och medicin till Läkemedelsvärlden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng