Annons

"Utredning kan öppna för mer receptfritt i butik"

Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, är nöjd med gårdagens besked från regeringen i monopolfrågan.

30 sep 2005, kl 15:52
0

Den fördjupade apoteksutredning (se artikel länkad överst i högermarginalen här intill), vars tilläggsdirektiv offentliggörs senare i höst, kan leda till slutsatsen att försäljning av flera receptfria läkemedel möjliggörs utanför apoteken, menar Thomas Svaton.

? Ylva Johansson sa att man ska se över ombudsmodellen i fas två av utredningen, och att man även ska fundera över exempelvis apotek i butik. Om man läser mellan raderna kan det här utmynna i en omreglering även av andra receptfria läkemedel än nikotin. Det vore dock märkligt om ministern sagt mer än så här mot bakgrund av de åsikter hon gett uttryck för tidigare.

Ylva Johansson uttryckte dock igår att “inga andra läkemedel står på tur att släppas ut i handeln på samma sätt som vi nu vill göra med nikotinersättningsmedlen”.

? Visst, men mot bakgrund av inriktningen på den andra fasen av utredningen som hon beskrev kan det ju bli så att utredaren kommer till en annan slutsats, säger Thomas Svaton.

– Vi glider sakta in i en omreglering. Det går långsamt, men vi har tålamod så länge den politiska processen går i rätt riktning, säger Thomas Svaton.