Nobelpris för stamceller
Vid offentliggörandet av årets Nobelpris. Foto: Petra Hedbom

Nobelpris för stamceller

Årets nobelpris i medicin eller fysiologi gick till två forskare, John B Gurdon och Shinya Yamanaka som upptäckt att mogna specialiserade celler kan omprogrammeras till omogna celler som i sin tur kan utvecklas till kroppens alla vävnader.

8 okt 2012, kl 12:07
0

Årets nobelpristagare har med sina upptäckter revolutionerat synen på cellers och organismers utveckling, heter det i motiveringen.

Engelsmannen John B Gurdon upptäckte 1962 att cellers specialisering inte är oåterkallelig, då han i ett klassiskt experiment ersatte cellkärnan i en grodas äggcell med cellkärnan från en mogen cell som hämtats från ett grodyngels tarm.

Japanen Shinya Yamanaka, som länge stått på listan över kommande kandidater, upptäckte 2006 hur en intakt, specialiserad cell från en mus kunde återföras till att bli en mogen stamcell. Han har utvecklat en variant av stamceller som kallas iPS som kan få mogna celler att utvecklas baklänges till omogna stamceller.

 

De två forskarnas upptäckter har helt förändrat synen på cellers utveckling och specialisering i organismen. Eftersom man idag kan omprogrammera celler från människa har vi möjlighet att studera sjukdomar och utveckla metoder för diagnostik och behandling.

Men professor Urban Lendahl vid Karolinska institutet påpekade vid presskonferensen att det kommer ta tid innan den nya kunskapen kan användas till ren stamcellsterapi. I första hand kan kunskapen användas som plattformar för att screena nya läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng