Annons

Nya rön om nikotin

Forskare vid Uppsala universitet har tillsammans med kollegor i Brasilien upptäckt vilka nervceller i hjärnan som påverkas av nikotin.

8 okt 2012, kl 10:16
0

Annons

Forskarna har upptäckt en ny grupp nervceller som styr minnes- och inlärningsprocesser. De här cellerna beskrivs som grindvakter och bär på en receptor för nikotin. Att nikotin har effekter på minne och inlärning är känt sedan tidigare, men nu får man en förklaring på hur rökning påverkar förmågan att minnas och sortera information.

Upptäckten av grindvaktarcellerna, som ingår i ett nätverk med flera andra nervceller i hippocampus, innebär ny kunskap om de nervkretsar som styr minne och inlärning.

Att nikotin har en inverkan på hippocampus är känt sedan tidigare, men det är första gången som forskare lyckats koppla en enskild nervcellstyp till effekten.

Nästa steg i forskningen blir att testa vilken typ av minnen och inlärning som grindvaktarcellen förstärker. Och med tiden kanske man kan ta fram selektiva nikotinläkemedel för att förbättra minne och inlärning hos människor. Substanser som skulle kunna användas i behandlingen av Alzheimers.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng