Annons

Nio av tio hivsmittade barn får ingen behandling

Till 2015 ska världens länder stoppat utbredningen av aids. Men idag, på världsaidsdagen, pekar mycket på att det målet inte kommer att nås.

1 dec 2008, kl 13:46
0

Annons

Internationella världsaidsdagen som idag fyller 20 år instiftades för att uppmärksamma ett av världens största problem, hiv och aids.
I år är temat ?Stop aids, Keep the Promise? med undertemat ?Empower, Lead and Deliver?.

Men världens
länder kommer ha svårt att uppfylla sina löften och mål att ha stoppat utbredningen av aids senast 2015, visar den globala statistik som presenteras idag.
Idag beräknas ungefär 33 miljoner människor leva med hiv. 
Ett av världssamfundets stora misslyckanden är att man inte lyckats hindra smittspridning från mamma till barn, säger Lars-Olof Kallings ordförande i Aids Accountability i en intervju till Rapport.

Läkare utan
gränser uppskattar att 1,9 miljoner barn är i behov av antiretrovial behandling, men bara 200 000 barn får de mediciner de behöver.
Organisationen uppmanar regeringar och givare att i snabbare takt öka användningen av såväl redan existerande hiv-tester som av specialanpassade kombinationsbehandlingar.
?Det är möjligt att behandla barn idag, men vi behöver också fler barnvänliga läkemedel och diagnostikverktyg? säger organisationen i ett uttalande.
I rika länder förekommer idag knappt några fall av hiv bland barn längre, genom att man kunnat förhindra att viruset överförs från mor till barn.