Norge stramar upp rekommendationer för nästäppa

Det norska läkemedelsverket stramar upp behandlingsrekommendationerna för små barn med nästäppa. Anledningen är rapporter om kramper och enstaka dödsfall. I Sverige finns inga planer i dagsläget på att ändra rekommendationen.

1 dec 2008, kl 12:09
0

I våras kom rapporter om allvarliga biverkningar från receptfria förkylningsmediciner till små barn. I USA och Storbritannien är numer läkemedelsmyndigheternas rekommendationer att de här läkemedlen inte ska användas av barn under två år, i alla fall inte utan ordination av läkare.

I Norge liksom Sverige är det relativt få av substanserna som säljs receptfritt, men avsmällande sprayer och droppar, innehållande xylometazolin (Otrivin) och oximetazolin (Nezeril) säljs i båda länderna med doseringar för små barn.
Det svenska Läkemedelsverket har en rapport, från 1988, om allvarlig biverkan, nedsatt andning, på ett litet barn, av behandling med oximetazolin. I Norge har man inte fått in några rapporter om allvarliga biverkningar på barn under tolv år. Men det finns enstaka sådan från andra länder.

Enligt en
artikel i den norska läkartidningen, Tidskrift for Den norske legeforening, finns det inga studier som visar att de avsvällande medlen har bättre effekt än saltvatten på barn. De rekommenderade doserna för små barn är alltså inte en produkt av kliniska studier som påvisat effekt, utan är extrapoleringar av data på vuxna, påpekar artikelförfattarna.

Det norska
Läkemedelsverket har nu beslutat att inte längre rekommendera preparaten för behandling av små barn. Man ska också göra om bipacksedlarna och titta över doseringsrekommendationerna. Enligt Hilde Samdal vid myndigheten, ska preparaten också fortsatt finnas tillgängliga för behandling av små barn efter att läkare tillfrågats.

På det svenska
läkemedelsverket finns i dagsläget inga planer på ändringar.
? Vi gjorde en genomgång av nationella data i våras, men fann inga starka biverkningssignaler, förutom rapporten från 1988, men där var också sambandet med läkemedelsbehandling oklar, säger Gunilla Sjölin Forsberg, chef för biverkningsenheten.
? Den översyn vi gjorde i våras gäller tills vidare, men det kan finnas skäl att ta upp frågan på nytt med barnprofessionen.
I Sverige finns bland annat barndoseringar för Nezeril, Otrivin och Nasoferm.
? Jag tycker det norska läkemedelsverkets nya rekommendationer är kloka och väl avvägda, säger barnläkaren Göran Wennergren.
-I första hand ska man använda koksalt, och först i andra hand om det inte fungerar pröva med något avsvällande, men då i barndoser.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng