NIH-samarbete ska skynda på läkemedelsutveckling

Tio stora läkemedelsföretag har inlett ett samarbete med NIH för att snabbare hitta läkemedel mot bland annat Alzheimers sjukdom.

5 feb 2014, kl 10:56
0

Det amerikanska forskningsinstitutet NIH ska samarbete med tio läkemedelsföretag och flera ideella organisationer. Målet är att skynda på utvecklingen av nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom, diabetes typ 2, reumatoid artrit och SLE, skriver Firstword Pharma. 

Samarbetet kallas Accelerating Medicines Partnership, AMP, handlar om att företagen och NIH ska bidra med forskare, tillsammans med relevant data och prover från kliniska prövningar. Man ska också dela på kostnaden. Målet är att bättre ta reda på hur sjukdomarna fungerar och använda den kunskapen för att identifiera biomarkörer och hitta mål för läkemedelsutveckling.

Enligt NIH är samarbetet ett sätt att dela riskerna och skapa bättre förutsättningar för att utveckla läkemedel för sjukdomar där risken för misslyckande är stort. Till exempel har flera lovande projekt mot Alzheimers sjukdom lagts ned i sen utvecklingsfas på grund av bristande effekt. Genom att dela kostnaderna delar företagen också riskerna.

Läkemedelsföretagen som är med i samarbetet är Bristol-Myers Squibb, Johnson & Johnson, GSK, Sanofi, Takeda, AbbVie, Biogen Idec, Eli Lilly, Merck (i Sverige MSD) och Pfizer. Enligt Firstword Pharma ska flera företag ha tackat nej till att delta i samarbetet, till exempel Roche och Astrazeneca.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng