Rätt statistik kan underlätta

Genom att välja rätt metod för att analysera data från en fas III-studie kan läkemedelsutvecklare spara pengar enligt en ny avhandling.

5 feb 2014, kl 12:54
1

Vera Liskovskaja forskar om statistik vid kliniska prövningar.

Designen av en klinisk prövning och vilka statistiska analyser man väljer är viktiga när nya läkemedel ska testas. Genom att tänka igenom dessa ordentligt innan studiestart och välja rätt, kan konstaderna för utvecklingen minskas menar Vera Liskovskaja, forskare från Chalmers.

Hon forskar vid institutionen för matematiska vetenskaper och lade fram sin avhandling i slutet av januari. I den har hon studerat hur förändringar i design av fas III-studier och val av statistiska metoder påverkar utfallet. Hennes slutsats är att små förändringar kan påverka kostnaderna för kliniska prövningar.
– Att ändra studiedesign kan handla om vilka doser man testar eller hur många som får placebo respektive aktiv substans. Men sådana förändringar kan också vara svåra att genomföra i praktiken, säger Vera Liskovskaja.

I en del av avhandlingen har hon tittat på hur val av statistiska metoder påverkar effektiviteten i processen.
– Genom små förändringar, som att välja ett statistiskt test som är optimerat efter en viss situation kan man förbättra sannolikheten för en effektiv klinisk prövning. Det kräver inga stora insatser och är inte speciellt komplicerat.

Enligt Vera Liskovskaja är de flesta inom läkemedelsutveckling väl medvetna om just statistikens betydelse.
– Jag tror att de flesta ser till att arbeta med bra statistiker, säger hon.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jämför med att tapetsera:Lägger du första våden obetydligt fel betyder det att när du närmar dig de sista våderna,dessa blir helt fel.Eller när ett löv faller i Sydamerika-detta kan bidra till en tropisk storm i Mellanamerika.
    Sens moral:var noga med vad du tar dig före.Dessvärre räcker inte det alltid som kanske kan beaktas av det andra exemplet där slumpen styr.
    MVH

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng