Annons
Neuroleptika lämnades ut till kund som överdoserade

Neuroleptika lämnades ut till kund som överdoserade

Trots notering om att läkemedlet endast fick hanteras av personal fick kunden hämta ut hundra tabletter.

6 dec 2017, kl 13:35
1

Annons

Det var till ett apotek i Varberg som en kund kom för att hämta ut hundra tabletter med Alimemazin 20 mg, ett neuroleptikum med lugnande effekt. På receptet fanns en notering från förskrivaren där det stod ”handhas av personal”.

Farmaceuten kontaktade kundens boende, som gav klartecken att kunden kunde hämta ut läkemedlet. Kunden överdoserade sedan tabletterna och fick läggas in för intensivvård, men är nu återställd.

Boendet har informerats om att en person som inte hade behörighet gav klartecken till farmaceuten som ringde från apoteket att lämna ut läkemedlet. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som mottagit en lex Maria-anmälan, bedömer att apoteket har vidtagit tillräckliga åtgärder och avslutar ärendet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Socialstyrelsen har kommit med rekommendationer att klozapin skall användas mer vid självmordstankar och självmordsförsök vid schizofreni. Klozapin har den indikationen. Klozapin har också antidepressiv effekt vid schizofreni, men inte andra antipsykotika. Sedan depression vid schizofreni är inte samma sak som depression vid bipolär. Olanzapin, Quetiapin och Latuda har effekt vid depression vid bipolär. Depressioner vid schizofreni förekommer huvudsakligen de första 5-6 åren, sedan är oftast det som verkar depression negativa symptom. Vid depression kan man känna känslor, men ej vid negativa symptom. Idag har Theralen börja ersättas av Quetiapin tabletter 50-100 mg till natten brukar användas för sömnen. Quetiapin och Olanzapin är kemiskt besläktade med klozapin och också bensodiazepiner. Olanzapin har viss GABA-effekt och är det antipsykotikum som ger minst medicinavbrott, men det gäller också klozapin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng