Nej för receptfritt migränmedel

Ansökan om att få marknadsföra generiskt sumatriptan har fått tummen ned i EU. Risken för biverkningar bedöms vara för stora.

19 aug 2011, kl 13:20
0

Annons

CHMP, den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté anser inte att migränmedlet sumatriptan är lämpligt för receptfri behandling.
Företaget Galpharm som ansökt om godkännandet ville få tillstånd att sälja en receptfri variant av substansen.

Läkemedlet som skulle marknadsföras under namnet Sumatriptan Galpharm är bioekvivalent med Imigran som idag enbart finns som receptbelagd behandling.
CHMP anser att det finns för stora risker för cerebro- och kardiovaskulära biverkningar. Risken för missbruk var också ett skäl att neka.

Formellt är det EU-kommissionen som beslutar om ett läkemedel ska få ett marknadsföringstilstånd eller inte.

TILLÄGG:I Sverige finns flera receptfria medel sumatriptan.De företagen har ansökt om marknadsföringsgodkännande hos Läkemedelsverket. Företaget Galpharm har gjort en central ansökan hos EMA. Om företaget fått ja, blir produkten godkänd i hela Europa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng