Annons

Ecstasy testas mot lymfom och leukemi

Nu visar brittisk forskning att den designade drogen ecstasy kan bli ett nytt vapen mot olika cancerformer som leukemi, lymfom och myelom. Genom att modifiera molekylen har man lyckats öka den cytotoxiska effekten.

22 aug 2011, kl 12:23
1

Det är forskare vid University of Birmingham i Storbritannien som för sex år sedan upptäckte att cancerformer som drabbar vita blodkroppar, svarade på behandling in vitro med olika psykofarmaka som amfetaminderivat (till exempel ecstasy (MDMA)), viktminskningspreparat och antidepressiva läkemedel såsom fluoxetin.

Problemet då var att de doser av ecstasy som behövdes för den cytotoxiska effekten på cancern skulle vara fatal för patienten just på grund av de psykotropa och hallucinogena effekterna. Därför har forskarna, under ledning av professor John Gordon, nu lyckats isolera och förstärka de cytotoxiska egenskaperna. Vidare studier ska kartlägga mekanismen bakom den cytotoxiska effekten.

? Även om vi inte vill ge folk falska förhoppningar, finns det potential i resultaten av denna forskning att det skulle kunna ge oss bättre behandlingar framöver, säger John Gordon.

Nästa steg är att utveckla och genomföra prekliniska studier.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. My grand daughter is now in her 3 years battle and trying to get well for transplant….she is 21 years old…..
    I just pray…………….