Nederländerna kritiserar apoteksmonopolet

Den Nederländska staten har synpunkter på det svenska apoteksmonopolet. När nu frågan om Apotekets ensamrätt att sälja receptfria läkemedel ska prövas av EG-domstolen har Nederländerna krävt att få delta i utredningen.

22 apr 2003, kl 10:19
0

Det var på försommaren 2001 som Bringwell obstruerade mot det svenska apoteksmonopolet genom att sälja nikotintuggummin i en hälsovårdsbutik i Stockholm.
Den olagliga försäljningen och annonseringen anmäldes av Läkemedelsverket och i december förra året togs målet upp i Stockholms tingsrätt. Tingsrätten vände sig till EG-domstolen för att få utrett om Apotekets särställning i Sverige är förenligt med EU:s regler.

Hindrar konkurrensNär nu målet ska utredas i domstolen har Nederländerna begärt att få intervenera, det vill säga lämna synpunkter.
Den nederländska staten anser att det svenska systemet utgör ett konkurrenshinder inom EU. Den holländska apotekskedjan Etos som expanderar i Europa hindras till exempel att etablera sig på den svenska marknaden. Etos ägs för övrigt av detaljhandelsföretaget Ahold som numer också äger ICA-koncernen. Sedan tidigare driver Nederländerna en process i EG-domstolen mot den tyska staten som försökt förhindra internethandel av läkemedel från Nederländerna.
Tingsrätten vill i första hand ha EG-domstolens syn på om det är förenligt med EU-reglerna att inga andra än Apoteket får sälja receptfria läkemedel. Sverige är idag det enda land i Europa som har ett detaljhandelsmonopol för försäljning av dessa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng