Annons

Naturläkemedel får nytt namn och höjd status

Den nya läkemedelslagen innebär stora förändringar för naturläkemedelsbranschen. Å ena sidan öppnas marknaden för preparat med svagare dokumentation. Å andra sidan får vissa växtbaserade medel samma status som vanliga läkemedel.

23 jan 2006, kl 14:59
0

Jan Bruhn, farmacie doktor och vd för företaget Inbio, anser att nya lagstiftningen är ett radikalt nytt steg.


? Vi står inför ett erkännande i hela Europa att växtbaserade läkemedel är accepterade på samma nivå som vanliga läkemedel. Sedan över ett år finns en herbal medicinal products committe inom EMEA som är på samma nivå som den som godkänner vanliga läkemedel.


Den harmoniserade lagstiftningen innebär enligt Jan Bruhn också att det tyska synsättet på naturmedel kommer bli dominerande i hela Europa.
Begreppet naturläkemedel kommer att försvinna och ersättas av växtbaserade läkemedel, som i sin tur indelas i två grupper ? väletablerade och traditionella. Gränsdragningen mellan grupperna är ännu inte helt klarlagd, men till gruppen väletablerade räknas enskilda varumärken som har välgjorda kliniska studier i sin dokumentation, och dessa kan i framtiden bli rena apoteksvaror.


– Vi påverkas väldigt kraftigt eftersom de nuvarande naturläkemedlen kan komma att klassas som väletablerade och bara få säljas på apotek. Hittills har Apoteket kunnat välja vilka naturläkemedel man vill sälja, men i framtiden kan man tvingas sälja alla dem som blivit godkända.


Men gruppen traditionella växtbaserade läkemedel kommer öppna upp för preparat som har mycket svagare dokumentation än vad vi har på svenska marknaden idag menar Jan Bruhn. För konsumenter kan lagändringen innebära att det blir svårare att se vilka växtbaserade produkter som är bra. Enligt regeringens förslag ska den nya läkemedelslagen träda i kraft första maj.


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng