Låt apoteken förbli apotek

Jag står i begrepp att fylla 40 och borde väl antagligen ha en 40-årskris, men den har jag inte känt av, tror jag. Förmodligen borde jag oroa mig för något; förslagsvis karriären, vikten eller livets mening, men jag kan inte komma till skott. Har väl inte tillräckligt med tid, kanske, men det verkar alla lida […]

20 jan 2006, kl 20:00
0

Jag står i begrepp att fylla 40 och borde väl antagligen ha en 40-årskris, men den har jag inte känt av, tror jag. Förmodligen borde jag oroa mig för något; förslagsvis karriären, vikten eller livets mening, men jag kan inte komma till skott.

Har väl inte tillräckligt med tid, kanske, men det verkar alla lida av; inte bara blivande 40-åringar. Hur som helst: Med åldern kommer inte bara rynkor utan förhoppningsvis även en behaglig trygghet. Man vet vem ? och hur ? man är och har också insett att det är vad man får nöja sig med.

Man vågar säga vad man tycker och kan stå för det också, även när det blåser. Här kommer därför några åsikter som jag definitivt står för:

Om apotek: Jag har hittills inte hängt med i den, åtminstone för en utomstående, något invecklade utvecklingen av före detta Apoteksbolaget, men på sistone har jag börjat upptäcka spår av den. Nyligen tittade jag förbi Ugglan på Drottninggatan i Stockholm; tidigare ett av Sveriges vackraste apotek. Inredningen finns förvisso kvar, men Ugglan är vingklippt. Den är inget riktigt apotek längre, utan en ?Apoteket Shop?, som inte expedierar recept. Säkert finns det rationella skäl till detta, men dem behöver ju inte jag ta hänsyn till. Jag har förmånen att bara få tycka och då tycker jag så här, med visst eftertryck: Låt apoteken förbli riktiga apotek; särskilt de få kvarvarande klenoderna!

Om farmacevtisk utbildning: Inom några år ska Harry Potter-generationen välja yrke och här har man en unik chans att locka en mängd intresserade studenter åt ett visst håll. De omåttligt populära böckerna är nämligen fulla av farmaci, visserligen trollkarlstillspetsad men ändå inte alls olik det som bjuds, eller åtminstone bjöds, på Farmis. Medicinalväxter studeras, trolldrycker kokas och mystisk litteratur konsulteras i jakten på spännande sammansättningar och extraordinära effekter. Jag tror dock inte att de tilltänkta trollkarlslärlingarna tycker det är tillräckligt spektakulärt med bara föreläsningar, böcker och datorsimuleringar, nej, riktiga laborationer ska det vara! Macerera, titrera, extrahera, emulgera, separera och isolera, det är sådant som slår. Mer labbande på Farmis!

Om Läkemedelskongressen: Uppenbarligen blev det succé att lämna trista Älvsjömässan och flytta tillbaka kongressen till Folkets hus. Ibland var det verkligen bättre förr. Det nygamla läget är egentligen oslagbart, inte minst för oss som uppskattar närheten till farmacihistoriska museet, favoritbutiken Stockholms Aether- & Essencefabrik och en mängd olika lunchrestauranger. Man ska heller inte sticka under stol med att kongressens viktigaste funktion är att samla farmacevter från olika verksamhetsområden och arbetsplatser. Kursare, kompisar och gamla, kanske även blivande, kollegor träffas och utbyter erfarenheter och farmacevtskvaller. Med återflytten är kongressen definitivt på rätt väg och nu är det väl bara att ändra tillbaka namnet också. Farmacevtisk årskongress 2006?

I februari 1966 inkom 21 registreringsansökningar till dåvarande Kungliga Medicinalstyrelsen. Inget av dessa läkemedel finns kvar på marknaden i dag.

Om detta är en fingervisning så väljer jag att bortse från den, för jag tänker hänga med ett tag till och det gör nog mina åsikter också.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng