Nationella hänsyn?

Enligt professor Björn Beermann på Läkemedelsverket är det obegripligt hur FDA:s rådgivande kommitté, baserat på vetenskapliga fakta, kunde välja att neka Astrazenecas ximelagatran (Exanta/Exarta) godkännande på den korttidsindikation som nyligen fick klartecken i Europa. Följande bakgrundsfakta är förhoppningsvis helt irrelevanta i ärendet: ? En allmän, inte helt ogrundad uppfattning florerar i USA om att ?vi […]

24 sep 2004, kl 17:17
0

Annons

Enligt professor Björn Beermann på Läkemedelsverket är det obegripligt hur FDA:s rådgivande kommitté, baserat på vetenskapliga fakta, kunde välja att neka Astrazenecas ximelagatran (Exanta/Exarta) godkännande på den korttidsindikation som nyligen fick klartecken i Europa.
Följande bakgrundsfakta är förhoppningsvis helt irrelevanta i ärendet:

? En allmän, inte helt ogrundad uppfattning florerar i USA om att ?vi betalar för hela världens läkemedelsutveckling?.

? I USA råder antieuropeiska stämningar i Irakkrigets kölvatten ? Astrazeneca är ett heleuropeiskt företag.

? Företagets rykte är inte det bästa på vissa håll i USA efter att man enligt många tidigare utnyttjat det amerikanska rättssystemet.

? FDA har emellanåt anklagats för slapphet gentemot läkemedelsindustrin, nu senast efter den uppmärksammade rättsprocessen mellan Glaxosmithkline och staten New York.

? Inom 2-3 år väntas amerikanska företag ha utvecklat konkurrenter till ximelagatran. En utebliven eller försenad marknadsintroduktion av Exanta betyder förstås enorma vinster för dessa bolag.

Jag påstår inte att FDA tagit nationella hänsyn ? men det är svårt att avfärda möjligheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng