Mycket snabbt godkännande av Harvoni

Nya hepatit C-tabletten nu tillåten i Europa efter en mycket snabb handläggning.

20 nov 2014, kl 08:34
0

Foto: IstockPhoto

EU-kommissionen har beslutat att godkänna hepatit C-läkemedlet Harvoni i en process som gått fortare än vanligt. För bara fyra veckor sedan rekommenderade CHMP, EMAs vetenskapliga kommitté, att tabletten skulle godkännas och CHMPs process i sin tur gjordes under påskyndat handläggande.

Tabletten är ett kombinationsläkemedel där det redan godkända läkemedelet Sovaldi, sofosbuvir, förpackats i en tablett tillsammans med ledipasvir.
– Nu blir det för första gången möjligt att bota patienter med den vanligaste formen av hepatit C med en tablett om dagen på så kort tid som tre, och i vissa falla bara två månader, säger Ola Weiland, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

I de studier som ligger till grund för godkännandet ledde behandling med Harvoni till bot hos mellan 94 och 99 procent av patienter med genotyp 1. Även genotyp 3 och 4 omfattas av godkännandet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng