Annons

Motsägande studier om tamoxifen kan förebygga bröstcancer

Tidigare i år publicerades en amerikansk studie som visade att tamoxifen är effektivt som förebyggande behandling av friska kvinnor som på grund av till exempel ärftlighet riskerar att få bröstcancer. Nyligen kom två mindre studier som visar betydligt sämre förebyggande effekt.  Tamoxifen är ett hormonliknande läkemedel som blockerar upptaget av det kvinnliga könshormonet östrogen i […]

19 jul 2002, kl 04:56
0

Tidigare i år publicerades en amerikansk studie som visade att tamoxifen är effektivt som förebyggande behandling av friska kvinnor som på grund av till exempel ärftlighet riskerar att få bröstcancer. Nyligen kom två mindre studier som visar betydligt sämre förebyggande effekt. 
Tamoxifen är ett hormonliknande läkemedel som blockerar upptaget av det kvinnliga könshormonet östrogen i bröstcancercellerna.
Den stora studien av tamoxifens förebyggande effekt på bröstcancer, BCPT (Breast Cancer Prevention Trial) som publicerades i början av året inkluderade 13 388 kvinnor. Den visade att risken för bröstcancer reducerades med 45 procent.
De två studierna som publicerades nyligen är betydligt mindre. En engelsk studie på 2471 kvinnor fann ingen skillnad i förekomst av bröstcancer mellan kvinnor som behandlats med tamoxifen och de som fick placebo. Samma resultat visade en italiensks studie på 5 408 kvinnor.
Är de brittiska och italienska studierna för små för att upptäcka skillnader som finns i den amerikanska studien? Experter menar att det är en del av förklaringen men att det finns andra faktorer som påverkat resultaten. Den italienska studien hade till exempel problem med följsamhet. Det finns också skillnader i kvinnornas ålder, längden på studierna samt risknivåer i familjehistorien. Användning av hormonersättningsterapi tycks inte ha på verkat resultatet i den amerikanska studien.
Sammantaget verkar resultaten från BCPT tillförlitliga enligt en medicinsk kommentar i Lancet (11 juli). Men de två senare studierna visar ändå att man inte bör ha för bråttom när det gäller att förskriva tamoxifen i större omfattning i förebyggande syfte innan ytterligare studier gjorts.
Överläkare Nils-Olof Bengtsson vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå tror att tamoxifen på sikt kommer att kunna användas förebyggande för vissa utvalda riskgrupper.
? Man vet idag att kvinnor som har bröstcancer och får tamoxifen får färre fall av cancer i det andra bröstet, säger han. Det är därför inget förvånande i resultatet av den amerikanska studien. Att det kommer både positiva och negativa studier säger bara att vi behöver mer tid för ytterligare studier.