Möjligt nytt läkemedel mot cancersjukdom

Sorafenib som idag används vid långt framskriden njur- och levercancer kan eventuellt också fungera mot den allvarliga blodsjukdomen multipelt myelom. Det har forskare vid Karolinska institutet visat.

6 sep 2012, kl 10:32
0

Annons

Multipelt myelom är en i princip obotbar cancersjukdom, även om nya läkemedel som bortezomib ökat överlevnaden. Men skillnaderna i sjukdomsförlopp, behandlingssvar och utveckling av resistens mot de befintliga läkemedlen leder till återfall hos nästan alla patienter.

Nu har forskarna från Karolinska institutet visat bland annat hur sorafenib genom att förhindra viss aktivitet på proteinnivå framkallar celldöd i humana myelomcellinjer. Det sker också när myelomcellerna blivit resistenta mot bortezomib. Forskarna har också testat sorafenib i levande möss som visar att läkemedlet antingen förhindrade eller försenade sjukdomsförloppet.

Forskarna tycker att deras resultat stödjer användning av sorafenib i kombination med andra läkemedel vid behandling av multipelt myelom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng