Annons

Wallström förtydligar uttalande om tillgänglighet

När Sofia Wallström presenterade sin statusuppdatering av Läkemedels- och apoteksutredningen på Apoteksmässan nämndes 24-timmarsregeln. Hon sa att tillgängligheten i stort sett är oförändrad efter omregleringen av apoteksmarknaden. Nu förtydligar hon sitt uttalande i en intervju med SVT.

7 sep 2012, kl 10:28
0

Annons

– Det vi fått fram hittills pekar på en i princip oförändrad servicegrad om vi jämför med monopoltiden, säger Sofia Wallström till SVT. 

Hon påpekar att det finns en inkörningsperiod för nya apotek, och då Sverige efter omregleringen fått 300 nya apotek på kort tid och att det kan ha påverkat hur folk upplever tillgängligheten till läkemedel. De äldre apoteken har i princip haft en oförändrad servicegrad.
– Men för de 300 nya apoteken kan vi se att de har börjat med en lägre servicegrad och successivt jobbat sig upp.

Siffrorna som säger att 95 procent av kunderna får sitt läkemedel kommer från egna undersökningar, flera apotekskedjors egna siffror och Statskontoret. Men siffrorna nämner inte de kunder som inte får ut sitt läkemedel för att det inte finns inne, utan måste gå till ett annat apotek.
Sofia Wallström påpekar att det är en form av mörkertal som inte mäts så ofta, och att det fanns samma typ av mörkertal och problem även under monopoltiden.
– Jag säger inte att det inte finns utrymme för förbättringar. Mitt uppdrag är att hitta de förbättringarna och det är det vi jobbar med nu.

Sofia Wallström ska presentera sin utredning den 1 november.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng