“Mistelpreparat borde förbjudas”

För sex år sedan skrev dåvarande gästkrönikör Joakim Söderberg en krönika i Läkemedelsvärlden om antroposofiska läkemedel. Med anledning av Läkemedelsverkets beslut att godkänna mistelpreparat som växtbaserat läkemedel publicerar vi en uppdaterad version från skribenten.

13 dec 2013, kl 19:04
4

2007 hade Göran Hägglund och Socialdepartementet chansen att rätta till ett missförhållande inom den svenska vården, nämligen Vidarklinikens dispens att sälja homeopatiska läkemedel.Jag skrev då en krönika här i Läkemedelsvärlden i rätt rejäl affekt eftersom jag av flera skäl starkt ogillar antroposofernas inställning till skolmedicin i allmänhet och mistelterapin Iscador i synnerhet. Hägglund tog inte chansen då utan förlängde dispensen. 2011 gick den dock ut men det har inte påverkat Vidarkliniken nämnvärt, business as usual hos dem och det antroposofägda bolaget Weleda som marknadsför Iscador.

Häromdagen blev jag påmind om krönikan när Läkemedelsverket offentliggjorde att Iscador godkänns som växtbaserat läkemedel. Det som framför allt slår mig nu är dels att det som skrevs för snart sju år sedan lika gärna kunde vara skrivet i går, dels att den närmast ursäktande tonen från Läkemedelsverket från 2007 finns även den här gången. Och raden ”Socialdepartementet har tryckt på i den här frågan”. Igen. 2007 skrev jag att jag inte trodde på konspirationer men nu börjar jag undra. Särskilda statsbidrag till kliniken, ovilja att ta tag i uppenbara problem med barn som växer upp utan tillgång till moderna läkemedel, mässlingsepidemi som man rycker på axlarna åt och ett ständigt undanglidande från bondfångeriet kring Iscador. Göran, vad är det som pågår uppe hos dig på departementet? Vad är det som gör att antroposofin hanteras på ett så märkligt sätt i Sverige?

Krönika från Läkemedelsvärlden november 2007:

I går kväll krockade två av mina värsta fördomar, oviljan mot TV-programmet Kalla Fakta med oviljan mot Vidarkliniken. Jag är normalt ingen stor konspirationsteoretiker, är mer en anhängare av Donald Rumsfelds uttalande ”Visst finns det konspirationer men underskatta inte gammal hederlig inkompetens”, men när det gäller Vidarkliniken har jag alltid misstänkt konspiration. Hur kan det komma sig att en liten grupp av skumma sörmlänningar får ett ständigt undantag från förbudet att injicera icke registrerade preparat, och dessutom medverka i saluförandet av den här typen av preparat?

Min motvilja mot antroposoferna grundades redan i gymnasieåren då jag upptäckte att en bekant till mig fått avstå från tillväxthormon på grund av att hennes föräldrar var från Järna och var ”apostrofer” som vi kallade dem då. Det var första gången som jag började inse att de var mer än ett skämt, min bekant som skulle kunna vara normallång är i dag dvärg på grund av föräldrarnas beslut och de örter hon fick istället för somatropin.

Sedan dess har jag följt Vidarkliniken och Järna-folket och något av det som förvånat mig mest är regeringsbeslutet från 1993 som ger antroposoferna rätt att använda injektionspreparat som Iscador. Enligt läkemedelslagen så är ett läkemedel ett preparat som:

1. Tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller djur.

Eller

2. Kan användas på eller tillföras människor eller djur i syfte att återställa, korrigera eller modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk, immunologisk eller metabolisk verkan eller för att ställa diagnos.

Skulle inte detta stämma in på Iscador? I TV programmet i går hörde vi Vidarklinikens VD berätta att mistelpreparatet har egenskaper som gör det omöjligt att göra kliniska studier på. Och att det är unika krav ”i Sverige” som gör att det inte kan registreras. Någon som hört talas om EMEA? Konspirationsteorin fick än mer näring när Läkemedelsverkets Jan Liliemark uttalade sig, anledningen till att verket inte gör något är att man inte vill bråka med ”politikerna”. Ok, men lagstiftningen då? Och befolkningens bästa? En klassisk etisk konflikt, och det känns inte som att verket direkt tagit rätt beslut.

Kalla fakta gjorde ju vad Kalla fakta gör bäst men trots att jag vet hur de jobbar så gör citaten ”they destroy cancer cells”, ”man ser att tumörerna blir mindre och kan gå bort helt och hållet”, ”det är aldrig för sent att börja med mistelterapi” och sist men inte minst ”det har till och med gjorts en studie på detta” mig riktigt jävla förbannad.

Jag har mer personliga anledningar i dag än vad jag hade när jag var odödlig gymnasiekille. Jag har själv gått igenom två omgångar cancer och jag vet precis hur desperat man är, hur redo man är att testa allt som går. Vad är alternativet? Att dö, lämna allt, ge upp? De som profiterar på detta känsloläge är kräk, och om de dessutom har regeringens tillstånd att vara kräk så finns det tydligen sådana inom de högre kretsarna också.

Göran Hägglund har en unik chans att ändra ett stort felbeslut, oavsett om det är en konspiration eller gammal hederlig inkompetens som ligger bakom det. Ta den chansen.

Joakim Söderberg är apotekare och vice vd på Health Solutions.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej. Jag har under två år tagit mistelpreparat i samband med bröstcancer. Upplevde att mitt immunförsvar stärktes och jag kände mig starkare. Och det kan du väl inte säga annat än att det var bra med tanke på att jag opererats (masektomi), strålats och fått hormonell behandling. Något som verkligen tar på krafterna med tillägg för det trauma man upplever i samband med cancerbesked. Tycker att du har undermåliga och ohållbara argument mot både antropsoefer och mistelpreparatet. Läkare och andra sjukvårdsutbildade inom antroposofin har i grunden sin vanliga medicinska och praktiska utbildning, sen med tillägg för den komplementära biten. I den bästa av världar (se dig för utomlands tex) har både läkare och veterinärer komplementär utbildning som en del av den oridnarie utbildningen. Vad är du rädd för Joakim Söderberg? För dina argument är inte hållbara, och att använda ordet “kräk” gör inte ditt resonemang mer seriöst, utan tvärtom säger det en del om din känslomässiga status, som verkar ha påverkat ditt intellekt till det sämre. Sådana som du vill ta ifrån individen dess egenmakt och möjligheter att själv kunna påverka vad som ska ske med ens kropp. Om jag bara hade lyssnat till mina läkare när jag fick cancer tror jag att jag dukat under. Det är inte enbart pga dom jag finns kvar här på jorden. Det kallas hälso-och sjukvård men det är till 99% sjukvård vi har i Sverige idag. Mediciner mot olika slags symptom, inte för att bota utan för att lindra och ta bort symptomen. Mediciner för miljarder, som påverkar vår inre miljö men även den yttre, vid tillverkning och vid utsöndring. Du som är apotekare vet väl om någon vad våra mediciner innehåller och har för biverkningar?!

  2. Mycket bra kommenterat ! All alternativ medicin ger inte heller de grymma biverkningar som vanlig medicin gör. Min mor fick bröstcancer 1979 . Opererade bort bröstet, men tog sedan i många år iscador och lever än idag . Hon hade spridning till lymfan. Så visst kan du helt säkert bli frisk på andra sätt . Plus att hon la om kosten. Alla människor har rätt att göra sina egna val !

  3. Ledsen att behöva påpeka det men enstaka fallrapporter är inte tillräcklig vetenskaplig grund för att bevisa att ett ämne är verksamt. Det är som bekant därför som man genomför stora, randomiserade kliniska prövningar. Dessa är till för att säkerställa att effekten av substansen är till större nytta än de eventuella biverkningarna

  4. Björn inte för att vara stygg men du bygger också din ilska på en enstaka fallrapport .
    Det är massor med cancer patienter som dör trots brutala cytostatika behandlingar, strålningar och operationer och ibland på grund av de svåra biverkningarna.
    Det är väldigt många människor som belastar sjukvården på grund av läkemedelsförgiftningar. Inte på grund av överdosering utan för att preparaten är så giftiga.
    Låt folk få välja sin läkningsväg utan att bli så ilsk. Det finns en serie som heter ” De obotbara” . Kika på den och testa om det går att öppna upp för nya möjligheter att se på läkning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng