Minskade inte dödsrisk vid blodförgiftning

Läkemedelssubstansen eritoran minskar inte dödsrisken vid svår blodförgiftning. Det visar en studie som publicerats i Jama.

22 mar 2013, kl 10:00
0

Annons

Läkemedelsföretaget Eisais kandidat mot svår blodförgiftning, eritoran, har i en randomiserad fas III-studie inte visat sig minska risken för dödsfall jämfört med placebo. Forskarna utförde studien genom att samla in patientmaterial från 197 intensivvårdsavdelningar mellan juni 2006 och september 2010. Den sista uppföljningen skedde i september 2011. 

Totalt behandlades 1 961 patienter för allvarlig blodförgiftning. 1 304 av dem behandlades med eritoran och 675 med placebo. Målet var att öka överlevnaden vid dag 28. Men studien visade att läkemedlet inte var bättre än placebo. Efter 28 dagar var dödligheten 28,1 procent i gruppen som fick den verksamma substansen och 26,9 procent bland de som fick placebo. Inte heller var det någon signifikant skillnad i överlevnad efter ett år. 

I en tidigare fas II-studie hade förvisso de patienter som behandlades med eritoran en minskad dödlighet, men skillnaden var inte statistiskt signifikant. Läkemedlet gav inga allvarligare biverkningar.

”Eritoran läggs till på en lång lista av andra experimentella blodförgiftningsbehandlingar som inte förbättrar resultaten i kliniska studier för dessa svårt sjuka patienter”, skriver forskarna.

Eisai hade planerat att ansöka om godkännande för eritoran i EU, USA och Japan i slutet av mars i år, men kommer nu att avvakta ytterligare analys av studieresultaten, skriver Bloomberg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng