Annons

Många läkare har förskrivit placebo

Många brittiska allmänläkare har minst en gång förskrivit placebo eller annan icke-verksam behandling till en patient, visar en undersökning.

22 mar 2013, kl 11:24
1

Foto: iStockphoto

Brittiska forskare ville undersöka hur vanligt det är att läkare förskriver en icke-verksam behandling till en patient. Det visade sig vara väldigt vanligt. 

Forskarna skickade ut en enkät till 1 715 allmänläkare och fick svar av 783, alltså 46 procent. Forskarna menar att resultatet är generaliserbart. Det visa sig att 12 procent av läkarna någon gång förskrivit rena sockerpiller eller saltlösningsinjektioner. Hela 97 procent hade någon gång gett en patient en icke-verksam behandling för just de aktuella symtomen. En procent förskrev placebo och 77 procent förskrev icke-verksamma behandlingar minst en gång i veckan, enligt undersökningen som är publicerad i Plos One.

Allmänläkarna svarade även på sin syn på placebo-piller. 66 procent tyckte att det fanns tillfällen då placebo är etiskt försvarbart, men de allra flesta tyckte inte att det var acceptabelt då det innebar bedrägeri eller satte förtroendet för läkaren på spel. Ännu fler, 84 procent, tyckte att det var etiskt försvarbart att ibland använda icke-verksamma behandlingar för de aktuella symtomen. Även där ansåg läkarna att det inte fick röra sig om bedrägeri eller riskera läkarförtroendet. 

Forskarna bakom studien menar att det inte nödvändigtvis är dåligt att allmänläkare förskriver placebo eller icke verksamma behandlingar. De menar att det inte handlar om att bedra patienterna utan om att läkarna tror att placebo verkligen kan hjälpa dem, och att nyttan överväger riskerna. 

Men studien visade också att några av de icke-verksamma behandlingarna var antibiotikabehandling mot en virusinfektion. Det kan öka risken för resistens, varnar forskarna. Även vitaminbehandling kan vara skadligt.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej.

    Tack för att Ni lyfter fram ämnet Människan med stark tro och stor portion av förväntan, hopp ” kan flytta berg”.

    Placeboeffekten, är en kombination av många faktorer, positiv energi, rätt hjälp och vägledning samt ett Socialt Rikt Liv, har direkt bidragande effekter till välbefinnande ( placebo) hos vederbörande.

    Med vänlig hälsning

    Millad Haddad

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng