Annons

Lika bra med halva dosen

Patienter med ledgångsreumatism som blivit bättre efter behandling med TNF-hämmaren etanercept kan halvera dosen och ändå behålla effekten. Det visar en ny studie.

22 mar 2013, kl 16:01
0

Kostnaden för TNF-hämmare och andra biologiska läkemedel är hög och många landsting har försökt att få ned kostnaden genom olika rabattavtal. Nu visar en dubbelblind studie som publicerats i Lancet att även en mindre dos av TNF-hämmaren Enbrel (etanercept) kan ge en bra effekt.

I studien ingick 834 patienter med medelsvår ledgångsreumatism som under 36 veckor behandlades med 50 mg etanercept och metotextrat. Efter den behandlingen hade 604 av patienterna uppnått en låg sjukdomsaktivitet. De patienter som blivit bättre delades sedan in i tre grupper där en grupp behandlades med halva dosen etanercept och metotextrat, en grupp fick fortsätta som vanligt med läkemedlen och en grupp behandlades med placebo och metotextrat. 

Efter ytterligare 52 veckors behandling mättes sjukdomsaktiviteten hos patienterna i de olika behandlingsgrupperna. I den grupp som fick behålla sin behandling med 50 mg etanercept och metotextrat hade 82,6 procent behållit sin låga sjukdomsaktivitet. Gruppen med halva dosen etanercept hade nästan lika bra resultat, 79,1 procent. I gruppen som fick placebo hade 42,6 procent av patienterna fortfarande en låg sjukdomsaktivitet vid kontrolltillfället.

Forskarna tolkar resultaten som att etanercept tillsammans med metotextrat både i normal och låg dos hjälper patienter med medelsvår ledgångsreumatism att bibehålla låg sjukdomsaktivitet.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Pfizer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng