Annons

Minskad användning av metoklopramid

Färre behandlingsområden, sänkt dos och kortare användning av metoklopramid föreslår EU:s vetenskapliga kommitté.

5 aug 2013, kl 15:29
0

Annons

Metoklopramid används idag mot illamående och kräkningar i samband med till exempel cancerbehandling och migränattacker. I Sverige hämtade förra året cirka 66 000 personer ut recept på medlet. Det distribueras också som injektionsvätska av sjukvårdspersonal.

Men nu kan användningen komma att minska då CHMP föreslår en restriktivare användning av läkemedlet. Skälet är att minska antalet potentiellt allvarliga neurologiska biverkningar.
Kommittén rekommenderar att medlet bara förskrivs som korttidsbehandling, upp till fem dagar. Man vill också att doserna sänks och att högre styrkor tas bort från marknaden.
 
När det gäller barn ska behandlingen inte användas till barn under ett år. Läkemedlet som är nationellt godkänt i Europa är sedan tidigare kontraindicerad för små barn i Sverige. Men nu kommer också suppositorier att avregistreras. Till barn äldre än ett år ska det enligt den nya rekommendationen bara användas som ett andrahandsval.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng