Blodtrycksmedicin ökar risk för bröstcancer

Det tycks som att behandling med kalciumantagonister under lång tid ökar risken för bröstcancer.

6 aug 2013, kl 10:43
1

Annons

En liten studie visar på samband mellan bröstcancer och kalciumantagonister

Det är visserligen en liten studie, 2 700 kvinnor mellan 55-74 år har följts under tio år.
– Men den är av mycket hög kvalitet och därför ändå intressant, säger Per Hall, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet till SVT.

Ansvarig för studien är Christopher Li:s forskargrupp i Seattle som för några år sedan visade att behandling med östrogen under mer än fem år kan orsaka bröstcancer.
I den nya studien hade 1 900 antingen cancer i mjölkgångarna eller i bröstkörtlarna. Forskarna fann att risken för bröstcancer var 2,4 gånger vanligare hos kvinnor som behandlats med kalciumantagonister för sitt höga blodtryck i mer än tio år. De fann inte någon förhöjd cancerrisk för andra blodtrycksmediciner.

Det här sambandet diskuterades i början av 1990 talet, men det här är den första studien som visar på en förhöjd risk.
Forskargruppen understryker att resultatet behöver replikeras i fler studier. Om så blir fallet kan en diskussion om långvarig behandling med de här blodtryckssänkarna bli aktuell.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Intressant det här att med kopplingen mellan användning av kalciumantagonister (dock ej statiner till exempel metoprolol och simvastatinantar). Att detta samband diskuterades redan på 90-talet men först nu verkar ha studerats och verifierats tycker jag verkar helt snurrigt. Att forskning på sjukdomar och effekter av läkemedel som är kvinnor relaterade får mindra anslag och därmed mindre uppmärksamhet är allmänt känt. Kanske är det dags för en förändring när allt fler kvinnor (och män) tar kalciumantagonister samt metoprolol (http://www.metoprolol.se/), simvastatin (http://www.simvastatin.se/) och andra statiner ordinerade av doktorn som effekt av vårt allt högre blodtryck. Här behövs mer forskning tycker jag! En förhöjd risk på 2,4 gånger går inte att bort se från. Hoppas kunna läsa mer om detta under 2014. /Charlotte

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng