Annons

Farmaciförbundet ställer krav

Merförsäljning i samband med expediering av receptbelagda läkemedel bör förbjudas anser Farmaciförbundet.

5 aug 2013, kl 11:53
0

Annons

I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver Farmaciförbundets ledare att kampanjartad merförsäljning vid receptdiskarna ska förbjudas. Skälet är bland annat att det tar tid från recepthantering och rådgivning, menar ordförande Carina Jansson och vice ordförande Gunilla Jansson.

För tid är något som de apoteksanställda har för lite av när det handlar om rådgivning, menar fackets företrädare som står bakom debattartikeln
De hänvisar till de undersökningar som facket gjort som till exempel visar att 58 procent av de tillfrågade känner oro för att inte orka med sitt arbete i framtiden, att 66 procent beskriver sitt jobb som stressigt och att bara 31 procent skulle rekommendera andra att arbeta i branschen.
”Vår slutsats är att personalen inte fullt ut har de förutsättningar som krävs för en garanterat säker receptexpediering och läkemedelsrådgivning”, skriver ordförande och vice ordförande.

Förutom krav på att merförsäljning vid receptexpediering ska förbjudas vill de två att den tidsbegränsning som kedjorna har för hur lång tid en receptkund får ta också förbjuds.

Bättre erbjudande om kompetensutveckling utanför öppethållandetider men på betald arbetstid samt bättre bemanning är två ytterligare krav från Farmaciförbundet.