Annons

Mindre semester mot högre lön

Löneavtalet mellan Farmaciförbundet och arbetsgivarorganisationen Almega är nu klart. Avtalet ger löneökningar på tototalt 3,5 procent under två år. Parterna kom också överens om att anställda med fler än 25 semesterdagar kan förhandla bort de extra dagarna mot högre lön.

19 apr 2010, kl 13:32
0

Avtalet gäller för alla utom apoteksanställda hos ICA och Åhléns som har Svensk Handel som arbetsgivarorganisation. Med Svensk Handel som är deras arbetsgivarorganisation gör facket en separat förhandling.
Avtalet är ett lokalt lönebildningsavtal, vilket innebär att avdelningsstyrelserna i varje bolag förhandlar om lönenivåerna och att den slutgiltiga lönen sätts i de individuella lönesamtalen

Förutom överenskommelsen
om lönenivåer förlängdes kollektivavtalet, alltså avtalet om de allmänna villkoren med ett år. Det betyder att branschavtalet gäller fram till 30 april 2012 då lönerna ska förhandlas igen.

Men Farmaciförbundet
fick gå med på en ändring när det gäller semesterdagar i de allmänna villkoren. Individen kan komma överens med arbetsgivaren om att förhandla bort de semesterdagar man har utöver de lagstadgade 25 och kompensera det med en högre månadslön.
? Svensk handel krävde en sådan överenskommelse när vi upprättade kollektivavtalet med dem och därför krävde Almega det också. Men det är alltid den anställde som bestämmer om han eller hon vill det, säger förhandlingschef Tero Huhta på Farmaciförbundet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng