Pengar för aidsbekämpning sinar

De länder som är allvarligast drabbade av aids riskerar att ha betydligt sämre resurser för att bekämpa epidemin de närmaste åren. Det menar aidsaktivister efter att Globala fonden drar in stöd.

30 nov 2011, kl 11:52
0

Globala fonden är en offentligt och privatstödd fond som genom åren stått för de största bidragen till bekämpning av aids, tuberkulos och malaria. Men nu har fonden brist på resurser då bidragen till fonden minskat kraftigt och man kommer att dra ned kraftigt på bidragen de närmaste tre åren.

Länder som
inte kan få annan finansiering kommer att kunna ansöka om ekonomiskt stöd för att täcka grundläggande behov. När det gäller hiv/aids kan den finansieringen täcka kostnader för patienter som redan får behandling, men inte till nya patienter.
Finansieringen av resistent tuberkulos kommer också att begränsas.

Enligt Läkare utan gränser
har de indragna pengarna redan fått konsekvenser. I till exempel Kongo-Kinshasa har man tvingats kraftigt reducera antalet patienter som kan påbörja behandling och i Malawi tvingas man skjuta upp behandling till gravida. Kenya, Lesotho och Sydafrika har redan fått besked att man inte kommer att få några bidrag från fonden på grund av dess finansieringsproblem.
Läkare utan gränser konstaterar att det är dålig överensstämmelse mellan den nya hivforskningen och de politiska löftena å ena sidan och den finansiella verkligheten å den andra och uppmanar fondens finansiärer att samla in nödvändiga resurser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng