Miljökravens effekter på forskning analyseras

Regeringen vill ha en fördjupad analys av konsekvenserna för utvecklingen av nya läkemedel om miljökraven samtidigt skärps.

28 apr 2014, kl 09:15
0

Regeringen arbetar vidare för ökad miljöhänsyn i läkemedelslagstiftningen. Nu har man gett Läkemedelsverket i samarbete med Tandvårds- och läkemedelsverket i uppdrag att ta fram ett underlag för att identifiera olika alternativ för att miljöhänsyn ska tas med i lagstiftningen.

De insatser som myndigheterna ska undersöka närmare är bland annat testkraven för läkemedel och de miljöriskbedömningar som görs i samband med ansökande om godkännande av ett läkemedel. Man ska också se på vilka möjligheter som finns att förbättra insamling och tillgängliggörande av miljödata om aktiva läkemedelsubstanser. Myndigheterna ska även analysera hur miljöaspekter kan tas med vid bedömningen av nytta och riskerna med ett läkemedel. 

Sedan tidigare har Naturvårdsverket i samarbete med Läkemedelsverket fått i uppdrag att undersöka möjligheterna upprätta minimikrav på produktionsförhållandena. I den här fördjupade analysen ska myndigheterna belysa effekterna på sådant som utvecklingen av nya läkemedel och tillgången om miljökraven skärps.
Regeringens mål är att EUs lagstiftning om bättre miljöhänsyn i läkemedelslagstiftningen ska fattas senast 2020.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng