Annons

Ja till miljöfarligt på apotek

Det bör bli möjligt att lämna miljöfarliga läkemedel som cytostatika på apoteken. Det föreslår Naturvårdsverket och får tummen upp av de som svarat på förslaget.

21 maj 2014, kl 09:00
0

Ungefär 1500 ton läkemedel inklusive förpackningar, kasseras varje år i Sverige.Lite drygt hälften av den kassationen, 800 ton, är de överblivna läkemedel som allmänheten lämnar till apoteken.  Det framgår i Naturvårdsverkets förslag till producentansvar för läkemedel som varit ute på remiss.

Allmänheten är bra på att lämna tillbaka överblivna läkemedel, 75 procent uppger att man gör det. Naturvårdsverkets slutsats är att insamlandet fungerar väl, men har ett förslag till förändring för att göra det ännu enklare för allmänheten att kassera sina gamla och oanvända läkemedel på ett miljösäkert sätt.

Förslaget är att apoteken, som idag inte behöver ta emot miljöfarliga läkemedel som cytostatika, ska få ett utökat producentansvar och bli ansvariga också för att ta emot dessa läkemedel. Däremot anser inte Naturvårdsverket att det finns miljöskäl som motiverar att apoteken också skulle ta emot stickande föremål som till exempel kanyler och sprutor.

När remisstiden nu gått ut har 15 remissvar kommit in till miljödepartementet. De som svarat är positiva till att apotekens ansvar utökas. Apotekarsocieteten säger ja till förslaget liksom expertorganisationen Avfall Sverige men expertorganisationen anser att även kasserade kanyler och sprutor bör kunna lämnas in på alla apotek. Något som också Diabetesförbundet tidigare pläderat för.

Förutom de 800 ton som allmänheten lämnar på apoteken, lämnar allmänheten in cirka 250 ton i kommunernas insamling av blandat hushållsavfall eller på något annat sätt.

Runt 10 ton läkemedel lämnar allmänheten till återvinningscentral eller miljöstationer.Cirka 50 ton kasserar apoteken själva i sin interna verksamhet och partihandeln beräknas kassera cirka 250 ton internt.Omkring 100 ton kasseras i slutenvård.