Bristande statistik för djurantibiotika

Det finns ett bortfall i försäljningsstatistiken för antibiotika för djur, visar en analys från SVA. Bortfallet kan inte förklaras av svinn eller kassation.

25 apr 2014, kl 14:45
0

Annons

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har analyserat försäljningen av djurläkemedel under 2013 och har upptäckt ett bortfall i försäljningsstatistiken för antibiotika för djur. Enligt SVA är den observerade skillnaden för stor för att förklara med apotekens lager vid årsskiftet, svinn eller kassation, skriver Läkemedelsmarknaden.

Bortfallet rör främst injektionsläkemedel och myndigheten uppskattar att det rör sig om cirka 10 procent av försäljningen under 2013. Det uppskattas påverka den totala antibiotikastatistiken med 5-10 procent.

SVA kan inte uttala sig om vad bortfallet beror på, och saknar systemkunskap för att ens spekulera, skriver Läkemedelsmarknaden. Myndigheten vill att problemet utreds och åtgärdas snarare av de ansvariga myndigheterna Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng