Annons

Metadon gav effekt på kronisk smärta

Användningen av metadon vid svår kronisk ickemalign smärta är sparsamt belyst i litteraturen, trots att man i flera studier har visat fördelar av behandlingen vid cancersmärta. Effekten på smärta har också dokumenterats vid behandling av missbrukare.Vid Fyns Amts Smertecenter i Odense, Danmark, genomfördes en studie på 83 patienter med kronisk smärta som inte svarat på […]

23 maj 2007, kl 17:47
1

Användningen av metadon vid svår kronisk ickemalign smärta är sparsamt belyst i litteraturen, trots att man i flera studier har visat fördelar av behandlingen vid cancersmärta. Effekten på smärta har också dokumenterats vid behandling av missbrukare.
Vid Fyns Amts Smertecenter i Odense, Danmark, genomfördes en studie på 83 patienter med kronisk smärta som inte svarat på opioidbehandling. Resultatet visade att 59 procent av patienterna fick bättre smärtlindring med metadon än enbart opioid. Den använda metoden var säker och acceptabel för patienterna, påpekar forskarna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag har sedan 7 år tillbaka efter mycket svår trafikolycka testat de flesta smärtlindrande behandlingar som finns till hands inom svensk sjukvård, senaste var en kombination mellan flera olika preparat som inte var för sig men däremot tillsammans hade den positiva effekten av att dom dämpade mina mycket svåra smärtor som jag har lidit av i över 7 år, Men efter 7 år med dessa mycket starka läkemedel började min kropp att ta “rejält med stryck” av dessa läkemedel och mina organ började säga ifrån och jag trodde inte att man kunde komma längre i min habilitering och tillika smärtbehandling, men efter år av kämpande och “tjatande” på min familjeläkare fick jag ÄNTLIGTN en remiss för att träffa en helt fantastiskt underbar smärtläkare (Dr. Kobosko) på Smärtcentrum på Centrallasarettet i Västerås som efter långa diskussioner och en kompetent utredning där han tillsammans med en mycket kompetent sjukgymnasta och smärtutredare bad mig att överväga att sluta med nuvarande läkemedelskombination och fasa ut dessa och sedan övergå till att testa läkemedelskombinationen “Metadon + Catapresan + Neurontin” och vid behov vid ökade smärtskov “boosta” detta med Alvedon 1 gr. 2-3 ggr/dag. Denna läkemedelskombination skulle jag sedan testa under en period av ca. 2-3 veckor och jag måste faktiskt säga att jag är lyriskt överväldigad över den mycket positiva respons jag erhöll av denna läkemedelskombination, Förvisso tog det någon vecka innan jag erhöll fullgod “acceptabel” effekt av denna kombination, men det är helt otroligt att man nu gått från att tidigare behövt leva med att endast uppnå ca. 50-55% smärtlindring till att nu erhållit en smått kontinuerlig smärtlindring på ca. 75%/dygn och denna ökning med ca. 25% är helt underbar för mig och jag har fått en helt underbar livskvalitet där jag nu äntligen efter 7 år får känna på att vara en fullvärdig make till min fru och en fullvärdig och “roligare” pappa till våra barn… STORT tack till Dr. Kobosko på Smärtkliniken Västerås!